Medvedí cesnak a jeho využitie v kuchyni

Na prelome apríla a mája sa v lesoch začína objavovať medvedí cesnak. Medvedí cesnak má mnoho liečebných vlastností a možností využitia. Má výborný vplyv na posilnenie imunity v jarnom období a preto sme ho ako sezónnu potravinu zaradili do nášho jedálnička aj my.

V poslednej dobe sa veľmi dostáva do povedomia ľudí, pretože je ľahko dostupný.Najkrajším miestom na zber medvedieho cesnaku v oblasti Hornej Nitry je bezpochybne Kľak. Najznámejší je chodníček pri poslednom stúpaní k vrcholu z Reváňa, ktorého okolie je od apríla posiate zelenými listami medvedieho cesnaku. Ak sa chcete vyhnúť húfom turistov a ušetriť si stúpanie k vrcholu, stačí ak sa pomotáte v lesoch na opačnej strane, lemujúcich lyžiarsku zjazdovku.

 

Recept na pesto z medvedieho cesnaku

Píniové oriešky (prípadne môžeme použiť kešu oriešky) – 50g

Parmezán Grana Padano – 50g

Olivový olej extra virgin – 0,1l

Medvedí cesnak – 50g

Citrónová šťava – 2cl

Podľa chuti čerstvé mleté čierne korenie, soľ

Všetko spolu rozmixujeme v mixéri.

Pri dobrom uskladnení v chladničke, Vám pesto vydrží aj celý rok!

 

Palacinky s medvedím cesnakom plnené kuracími pečienkami a oravskou slaninkou

 

Palacinky:

Z mlieka, vajec, hladkej múky a pesta z medvedieho cesnaku si pripravíme cesto na palacinky.

Palacinky s pestom z medvedieho cesnaku pripravené na výdaj “cez okienko”

Plnka:

Nakrájame nadrobno červenú šalotku, pridáme oravskú slaninu na malé kocky, lyžicu slnečnicového oleja a opečieme na panvici. Pridáme nakrájané kúsky kuracej pečene, orestujeme a podlejeme červeným suchým vínom. Podusíme cca 10 minút.

Podľa chuti zase môžeme pridať mleté čierne korenie a soľ. Soľ až nakoniec!

Palacinky naplníme, preložíme do tvaru  trojuholníka, ozdobíme podľa fantázie napríklad bylinkami, prípadne lístkami medvedieho cesnaku s polníčkom  a podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

 

 

 

Cestoviny s pestom

 

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku v hotelovej záhrade

Najčastejšie pesto využívame pri servírovaní cestovín.

Málokto pohrdne cestovinami s pestom z medvedieho cesnaku, kuracinkou, parmezánom a šalátikom z rukoly a cherry rajčiniek.