Na prelome apríla a mája sa v lesoch začína objavovať medvedí cesnak. Medvedí cesnak má mnoho liečebných vlastností a možností využitia. Má výborný vplyv na posilnenie imunity v jarnom období a preto sme ho ako sezónnu potravinu zaradili do nášho jedálnička aj my.
V poslednej dobe sa veľmi dostáva do povedomia ľudí, pretože je ľahko dostupný.Najkrajším miestom na zber medvedieho cesnaku v oblasti Hornej Nitry je bezpochybne Kľak. Najznámejší je chodníček pri poslednom stúpaní k vrcholu z Reváňa, ktorého okolie je od apríla posiate zelenými listami medvedieho cesnaku. Ak sa chcete vyhnúť húfom turistov a ušetriť si stúpanie k vrcholu, stačí ak sa pomotáte v lesoch na opačnej strane, lemujúcich lyžiarsku zjazdovku.
Recept na pesto z medvedieho cesnaku
Píniové oriešky (prípadne môžeme použiť kešu oriešky) – 50g
Parmezán Grana Padano – 50g
Olivový olej extra virgin – 0,1l
Medvedí cesnak – 50g
Citrónová šťava – 2cl
Podľa chuti čerstvé mleté čierne korenie, soľ
Všetko spolu rozmixujeme v mixéri.
Pri dobrom uskladnení v chladničke, Vám pesto vydrží aj celý rok!
Palacinky s medvedím cesnakom plnené kuracími pečienkami a oravskou slaninkou
Palacinky:
Z mlieka, vajec, hladkej múky a pesta z medvedieho cesnaku si pripravíme cesto na palacinky.

Palacinky s pestom z medvedieho cesnaku pripravené na výdaj “cez okienko”
Plnka:
Nakrájame nadrobno červenú šalotku, pridáme oravskú slaninu na malé kocky, lyžicu slnečnicového oleja a opečieme na panvici. Pridáme nakrájané kúsky kuracej pečene, orestujeme a podlejeme červeným suchým vínom. Podusíme cca 10 minút.
Podľa chuti zase môžeme pridať mleté čierne korenie a soľ. Soľ až nakoniec!
Palacinky naplníme, preložíme do tvaru trojuholníka, ozdobíme podľa fantázie napríklad bylinkami, prípadne lístkami medvedieho cesnaku s polníčkom a podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
Cestoviny s pestom

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku v hotelovej záhrade
Najčastejšie pesto využívame pri servírovaní cestovín.
Málokto pohrdne cestovinami s pestom z medvedieho cesnaku, kuracinkou, parmezánom a šalátikom z rukoly a cherry rajčiniek.